25 °C Argos, GR
27 Ιουλίου 2024

Άγιοι Ερμύλος και Στρατόνικος

Μάρτυρες της χριστιανικής εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 13 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ερμύλος και Στρατόνικος.

Ο Ερμύλος και ο Στρατόνικος έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Λικινίου (307-324) στην πόλη Σιγγιδόνα της Άνω Μοισίας (σημερινό Βελιγράδι Σερβίας). Όταν ο αυτοκράτορας για να ευχαριστήσει τους ειδωλολάτρες αντιπάλους του Μεγάλου Κωνσταντίνου διέταξε διωγμούς κατά των χριστιανών κι έλαβε σκληρά μέτρα εναντίον τους, ο διάκονος Ερμύλος τόλμησε να διαμαρτυρηθεί φανερά και να ομολογήσει την πίστη του. Ο αυτοκράτορας οργίσθηκε και διέταξε το βασανισμό του. Ωστόσο, ο Ερμύλος δεν αρνήθηκε την πίστη του και βασανίστηκε με τον φρικτότερο τρόπο μπροστά στον επιστήθιο φίλο του Στρατόνικο, ο οποίος δεν κρατήθηκε και αναλύθηκε σε δάκρυα, τα οποία για τους διώκτες του ήταν δηλωτικά της πίστης του. Ο Στρατόνικος συνελήφθη κι έτσι και οι δύο φίλοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Στο τέλος τους έρριψαν στα νερά του ποταμού Δούναβη, όπου πνίγηκαν.

Απολυτίκιο

Δυάς ένθεος, ομολογούντες, την Υπέρθεον, πιστώς Τριάδα, ανεδείχθητε πανεύφημοι Μάρτυρες, ο ευκλεής καὶ αήττητος Έρμυλος, και ο στερρός και θεόφρων Στρατόνικος. Αλλ’ ως σύμμορφοι, εν δόξη τη υπέρ έννοιαν, αιτήσασθε ημίν το μέγα έλεος.

ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Περισσότερα Άρθρα

Ο ΙΣΚΕ για τα Θρησκευτικά: «Υποστηρίζουμε τον ομολογιακό χαρακτήρα του μαθήματος»

Τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, όπως τα Θρησκευτικά και το διάλογο Εκκλησίας-Πολιτείας τέθηκαν προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ). Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος με θέματα ημερησίας διάταξης: 1) Την απόφαση του […]

Γιώργος Γαβρήλος: Να στηρίξουμε το συσσίτιο και το κοινωνικό έργο του Ι. Ν. Ευαγγελίστριας

Είχα την ευκαιρία να φιλοξενηθώ για μια ακόμη φορά από τον εφημέριο του Ι. Ν. Ευαγγελίστριας, ιερέα Ελευθέριο Μίχο, και να ενημερωθώ για την καθημερινή προσφορά του συσσιτίου σε δεκάδες συνανθρώπους μας. Συζητήσαμε για τα προβλήματα στέγασης της δομής και για τις καθημερινές ανάγκες εξυπηρέτησης, που, δυστυχώς, λόγω και της οικονομικής ύφεσης των τελευταίων μηνών, […]

WordPress Ads