25 °C Argos, GR
25 Ιουνίου 2024

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον Ναυπλιώτη Πρωτοδιάκονο του (ΦΩΤΟ)

xeitotonia presviterou 94

Μετά από τρία χρόνια θεοφιλή διακονία ,ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, χειροτόνησε τον Ναυπλιώτη διάκονό του π. Γεώργιο Κυριάκου εις Πρεσβύτερο, την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018 .

Η Χειροτονία ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας, παρόντων Κληρικών και της τοπικής Μητροπόλεως ,αλλά και Ιερέων από την γενέτειρα του Διακόνου το Ναύπλιο.

Και δη των Παν. Αρχ. π. Ιγνατίου Ριγανά, Γεν. Αρχ. Επιτρόπου, π. Χρυσοστόμου Καλαθά εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου και καταγομένου εξ Αργολίδος, π. Θεοδοσίου Εμμανουήλ, μέχρι σήμερα Εφημερίου Ουρανουπόλεως, π. Νεκταρίου Κωνσταντινίδου, π. Λεοντίου Καρίκα εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και π. Εφραίμ Τσόλη, των Πρεσβυτέρων π. Κωνσταντίνου Σέρρου και π. Ευαγγέλου Πολυχρονοπούλου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, π. Δημητρίου Κατσιρμά, του και πνευματικού πατρός του χειροτονηθέντος και π. Γεωργίου Τρικκαλιώτου και των Διακόνων π. Βαρθολομαίου Τασιούλη εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκισίου και π. Κωνσταντίνου Ισαακίδη. Συμπροσηύχετο στο Ιερό Βήμα και ο Παν. Αρχ. π. Παϊσιος Σουλτανικάς, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού.

Ο Λαός της Αρναίας προσήλθε και ετίμησε τον αγαπητό του Διάκονο και νυν Πρεσβύτερο Γεώργιο Κυριάκου, αλλά και Λαός εξ άλλων Ιερών Μητροπόλεων προσέτρεξε κεκλημένος επί τη χειροτονία. Παρόντες και οι Άρχοντες του τόπου, ο Αντιδήμαρχος Αριστοτέλη κ. Αργύριος Τσακνής, ο Αντιδήμαρχος Πολυγύρου κ. Δημήτριος Κοντογιώργης, ο Πρόεδρος της Δημ. Κοινότητας Αρναίας κ. Γεώργιος Διαμαντούδης, ο τ. Πρόεδρος Αρναίας κ. Αθανάσιος Τσιάλας και η Δημ. Σύμβουλος κα Κασσάνδρα Κατσαρού – Λάμπρου.

Στην προσλαλιά του ο υπό χειροτονίαν Διάκονος συνεδύασε τη θεολογία της του Χριστού Γέννας με τη θεολογία των Πατέρων περί του Υψίστου Μυστηρίου της Ιερωσύνης, τονίζοντας ότι τα μεν Χριστούγεννα είναι η προσφορά της Υψίστης Χάριτος και Δωρεάς του Ουρανού προς το ανθρώπινο γένος, ενώ η Ιερωσύνη είναι η Υψίστη Δωρεά της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, ώστε διά της οδού της Ευχαριστιακής και απάντων των Ιερών Μυστηρίων, να οδηγηθεί ο άνθρωπος και πάλι στη αγκάλη του Πατέρα και Θεού, απ’ όπου υπαιτιότητι του “εγλίστρησε”, δηλαδή, εξήλθε.

Ευχαρίστησε δε τον Σεβ. Μητροπολίτη του κ. Θεόκλητο για την πατρική του προστασία προς το πρόσωπό του μέχρι σήμερα, τον Αιδ. πνευματικό του π. Ηλία Αλευρά εξ Αργολίδος, απ’ όπου και κατάγεται, τον σημερινό του πνευματικό του π. Δημήτριο Κατσιρμά και άπαντα τον Ιερό Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού, ως και τους παρισταμένους.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, ομιλώντας με πατρικά λόγια στο πνευματικό του παιδί και Πρωτοδιάκονο του, τον καλωσόρισε στο δεύτερο βαθμό της Ιερωσύνης με τα Λόγια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου από την προς Γαλάτας του Επιστολή που αναγνώσθηκε σήμερα στους Ιερούς Ναούς: «Γνωρίζω δε υμίν, αδελφοί, το ευαγγέλιον το ευαγγελισθέν υπ’ εμού ότι ουκ έστι κατά άνθρωπον· ουδέ γαρ εγώ παρά ανθρώπου παρέλαβον αυτό ούτε εδιδάχθην, αλλά δι’ αποκαλύψεως Ιησού Χριστού», δηλαδή, «Σας γνωστοποιώ, αδελφοί μου, ότι το Ευαγγέλιο που κηρύχθηκε από μένα σε εσάς, δεν είναι επινόημα ανθρώπου.

Γιατί, όχι μόνο οι άλλοι Απόστολοι, αλλά και εγώ δεν παρέλαβα αυτό το Ευαγγέλιο από κάποιον άνθρωπο, ούτε το διδάχθηκα από κάποιον άνθρωπο, αλλά το παρέλαβα απευθείας δι’ αποκαλύψεως του Θεού, ο οποίος και μου εφανέρωσε και μου αποκάλυψε τον Ιησού Χριστό» (Γαλ. Α’ 11 – 12). Και επιπλέον του υπενθύμισε την ομολογία του Παύλου ότι: «Όταν ευαρεστήθηκε ο Θεός και τον ξεχώρισε και τον επέλεξε, από τον καιρό που ήταν ακόμα στη κοιλία της μητέρας του, και τον εκάλεσε με τη χάρη του για να του αποκαλύψει στο βάθος της ψυχής του τον Ιησού, τον οποίο και εκήρυξε ανά τα έθνη, δεν συνεβουλεύθη κάποιον άνθρωπο, ούτε και τους Αποστόλους» (Γαλ. Α’ 15 – 17), αλλά ο Κύριος του απεκάλυψε τον Εαυτό Του και Ευαγγέλιό Του.

Τούτο σημαίνει π. Γεώργιε, συνέχισε ο Μητροπολίτης, ότι χειρίζεσαι περιουσία του Ουρανού στην Εκκλησία του Κυρίου μας και κηρύττεις το Ευαγγέλιο που η αγάπη και η χάρις του Θεού αποκάλυψε πολυτρόπως στην Εκκλησία Του. Έτσι και εσύ, ζήτησέ Του να σου αποκαλύψει τις βουλές Του και το Ευαγγέλιό Του, για να το μοιράσεις ως αντίδωρο στον Λαό Του που από σένα περιμένει να του φανερώσεις τον Κύριο.

Τέλος, ο Επίσκοπος μπαίνοντας στο νόημα των Χριστουγέννων, είπε ότι αυτές τις μέρες γιορτάζοντας του Χριστού Γέννα μαθαίνουμε ότι Εκείνος δεν ήλθε κοντά μας για να μας “διδάξει” απλώς τη ζωή ή απλώς να “διορθώσει” τη ζωή σ’ αυτόν τον κόσμο, αλλά για να γίνει ο Ίδιος η ζωή μας, ζωή αληθινά ανθρώπινη, αλλά με προσωπική ένωση και κοινωνία με τον Θεό και ως εκ τούτου θεία, δηλαδή, θεανθρώπινη. Ο Θεάνθρωπος Κύριος Ιησούς Χριστός άλλωστε, κατά τον Άγιο Νικόλαο Καβάσιλα “φανέρωσε πρώτος και μόνος τον αληθινό και τέλειο άνθρωπο” γεννώντας τη ζωή, που είναι ο Θεός, δηλαδή, ο Χριστός μας. “Πάτερ Γεώργιε, ο Κύριος ως τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος δεν αποκάλυψε μόνο το “ήθος” του Θεού στους ανθρώπους, αλλά και τήρησε απέναντι στον Θεό το ήθος του τελείου ανθρώπου, ανοίγοντας και συνάμα υποδεικνύοντας εμπράκτως τον δρόμο και τον τρόπο για την από μέρους μας πραγμάτωση και βίωση του ήθους αυτού. Γι’ αυτό και συ καλείσαι να καλλιεργήσεις στη ζωή σου το θεοπρεπές εν Χριστώ ήθος και συνάμα να καλέσεις τους ανθρώπους που σου εμπιστεύεται ο Κύριος να αποβούν καινούργια εν Χριστώ πρόσωπα. Άξιος!”

 

Περισσότερα Άρθρα

Προειδοποίηση του Λιμεναρχείου Ναυπλίου για βοριάδες 8 Μποφόρ

Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 560/14-12-2020/0400 UTC ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΕΜΥ, για το Νοτιοδυτικό Αιγαίο τουλάχιστον μέχρι 14/16 UTC Βόρειοι 7 ή 8. Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των σκαφών που ευρίσκονται σε λιμένες, αλιευτικά καταφύγια ή όρμους της περιοχής μας: (α) Να προβούν ΑΜΕΣΑ στην ασφαλή πρόσδεση και τακτικό έλεγχο των σκαφών τους. (β) […]

Απάντηση Λιβανού σε Ανδριανό για το έγγραφο της ΚΑΣΟΑ-ΔΑΝΑΟΣ και την αποζημίωση των καταστροφών στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Αργολίδα

Στην σχετική 1609/22-2-2021 Αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα έγγραφο της ΚΑΣΟΑ-ΔΑΝΑΟΣ για την ανάγκη αποζημίωσης των καταστροφών στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Αργολίδα απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανός. Στην απάντηση του Υπουργού, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Ενισχύσεις ήσσονος σημασίας […]

WordPress Ads