27 °C Argos, GR
25 Ιουνίου 2024

Απουσίες από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Ναυπλίου

 

Μια απάντηση του συμμετέχοντος στην ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Κώστα Καράπαυλου για την αναφορά του στις απουσίες δημοτικών συμβούλων από τις συνεδριάσεις του Δήμου Ναυπλιέων.

Αποτελεί μία τεράστια τιμή για κάποιον να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην πόλη που ζει και αγαπά.

Είναι όμως, κατά τη γνώμη μου, ύψιστη τιμή να είσαι δημοτικός σύμβουλος όχι σε έναν οποιοδήποτε Δήμο, αλλά στον Δήμο του Ναυπλίου. Να εκπροσωπείς τους δημότες μιας πόλης που έχει τέτοιο πάχος ιστορίας, τέτοια ομορφιά, τόσα σημαντικά μνημεία παγκόσμιας αξίας που βρίσκονται και μέσα στην πόλη του Ναυπλίου και στην γύρω περιοχή.

Όμως μαζί με την ύψιστη αυτή τιμή του να είσαι δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Ναυπλιέων πηγαίνει χέρι-χέρι και η μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνεις.

Να συζητάς για το παρόν και το μέλλον του Ναυπλίου και της σπουδαίας ενδοχώρας του.

Να διαλέγεσαι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αφού συζητήσεις με τους πολίτες και αφουγκραστείς τα προβλήματα.

Να διερευνήσεις δρόμους και προοπτικές.

Να ονειρευτείς μια καλύτερη πόλη και να δώσεις λύσεις για το αστικό κέντρο και για τα προβλήματα της υπαίθρου

Να αντιπαρατεθείς με επιχειρήματα στις απόψεις άλλων δημοτικών συμβούλων.

Απαραίτητη λοιπόν πρέπει να είναι η ενεργή συμμετοχή ενός δημοτικού συμβούλου στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Και όμως οι πολλές απουσίες στις συνεδριάσεις στα δημοτικά συμβούλια από μερικούς είναι ο κανόνας.

Κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι συστηματικά απέχουν.

Κάθε πολίτης του Δήμου μας, θεωρώ, ότι έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του προσβεβλημένο με το γεγονός αυτό.

Ο νόμος επιτάσσει στους αιρετούς να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και προβλέπει κυρώσεις όταν αυτό δεν συμβαίνει. Δεν έχουν μόνον δικαιώματα. Έχουν και υποχρεώσεις.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα έπρεπε, σύμφωνα με το νόμο, να έχει ενημερώσει το αρμόδιο όργανο για να ληφθούν οι κυρώσεις. Δεν το έπραξε.

Σαν ενεργός δημότης ενημέρωσα εγώ την αρμόδια υπηρεσία για το γεγονός ότι δημοτικοί σύμβουλοι απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις, αφού αυτό δεν έγινε από τον κ. Πρόεδρο.

Η πυκνότητα και η συχνότητα των απουσιών δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του Δήμου μας, από όσο εγώ ενθυμούμαι.

Πληροφορήθηκα ότι έγιναν εναντίον μου αναφορές σε συνεχείς συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντί να αναλογισθούν το λάθος τους, κάποιοι ελάχιστοι με κατηγόρησαν ότι επεχείρησα να προκαλέσω αστυνομικά μέτρα κατά δημοτικών συμβούλων!!!!! Και ότι η καταγγελία μου ήταν επιλεκτική. Η αναφορά μου αφορούσε αυτούς που από την μικρή έρευνά μου στο σύστημα “ΔΙΑΥΓΕΙΑ” είχαν τις περισσότερες αδικαιολόγητες απουσίες. Και αυτοί ανήκαν σε διάφορες δημοτικές παρατάξεις. Τα αρμόδια όργανα οφείλουν να ελέγξουν το ποιος απέχει και έχει παραβεί τις υποχρεώσεις του.

Η ενεργή συμμετοχή, η παρουσία, η εκπροσώπηση των πολιτών είναι στοιχείο της δημοκρατίας στο τοπικό επίπεδο.

Η απουσία δημοτικών συμβούλων από τις συνεδριάσεις προφανώς δημιουργεί μείζονα προβλήματα. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου. Και όταν εφαρμόζεται ο νόμος που επιβάλλει την συμμετοχή και απαγορεύει την απουσία των αιρετών, τότε ομιλούμε για ενδυνάμωση της δημοκρατίας και όχι για αστυνομικά μέτρα. Αυτή είναι η ακράδαντη πεποίθησή μου.

Αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.

Μπορεί να έχει το δικαίωμα ο κάθε αιρετός να είναι πανταχού παρών μόνον κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μπορεί ο αιρετός που απέχει συστηματικά από τις συνεδριάσεις να δικαιούται την μη εφαρμογή του νόμου, διότι αυτή έχει “αστυνομικό” χαρακτήρα.

Ίσως η δημοκρατία μας να είναι καλύτερα έτσι. Χωρίς συμμετοχή των πολιτών και διάλογο και αντιπαράθεση απόψεων κατά την διάρκεια της θητείας.

Ίσως οι πολίτες να πρέπει να παραμένουν σιωπηλοί και οι αποφάσεις να λαμβάνονται από μία μερίδα των αιρετών.

Κώστας Καράπαυλος
ενεργός πολίτης στα δημοτικά πράγματα επί τριάντα συνεχή έτη                                                                            (και όχι μόνον κατά την διάρκεια των προεκλογικών περιόδων)

Περισσότερα Άρθρα

Συγκέντρωση στο Άργος ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Με 24ωρη απεργία απαντούν σήμερα Ομοσπονδίες και Συνδικάτα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Με την απεργία και τις συγκεντρώσεις βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Στο Άργος, η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10.30 π.μ. […]

Νέα παρέμβαση Ανδριανού για τις επιθέσεις στα Νοσοκομεία της Αργολίδας

  Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τν Υπουργό Υγείας κ. Α. Ξανθό, με θέματα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας εναντίον ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού των Νοσηλευτικών Μονάδων Ναυπλίου και Άργους μετά και το πρόσφατο περιστατικό εναντίον τραυματιοφορέα στη Νοσηλευτική Μονάδα Ναυπλίου. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως […]

WordPress Ads