25 °C Argos, GR
25 Ιουνίου 2024

Η αλληλεπίδραση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με την πολιτική και την κοινωνία στο επίκεντρο του συνεδρίου «Ενημέρωση και Δημοκρατία»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου Ενημέρωση και Δημοκρατία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου 2018.

Ένα τριήμερο γεμάτο από πλούσιες παρουσιάσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις που έφερε στο προσκήνιο το επίκαιρο, πολυπρισματικό ζήτημα της αλληλεπίδρασης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με την πολιτική και την κοινωνία. Επιστήμονες και δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου διασταύρωσαν τις απόψεις και τον προβληματισμό τους πάνω σε ένα ευρύ φάσμα ερωτημάτων γύρω από τη σχέση της ενημέρωσης με τη δημοκρατία στη σημερινή εποχή.

Το συνέδριο άρχισε με τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Βουλής κ. Νίκου Βούτση, της Προέδρου της ΠΟΕΣΥ κ. Έλενας Ριζεάκου και της Προέδρου της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρίας Αντωνιάδου. Συνεχίστηκε με την πρώτη συνεδρία, στην οποία προσεγγίστηκαν θέματα πλουραλισμού στην ενημέρωση από τη σκοπιά της επιστήμης, της επικοινωνίας και του συνταγματικού δικαίου. Τέλος, επτά διευθυντές εφημερίδων συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον του Τύπου, το φαινόμενο της συγκέντρωσης των Μέσων σε επίπεδο διεύθυνσης και διακίνησης την ίδια στιγμή που η πληροφορία διαδίδεται ταχύτατα και χωρίς φραγμούς, τον ρόλο της έντυπης δημοσιογραφίας στη διασταύρωση, πλαισίωση και νοηματοδότηση της είδησης.

Τη δεύτερη μέρα, σε δυο συνεδρίες, αναλύθηκαν τα εντεινόμενα φαινόμενα ρητορικής μίσους και ρατσισμού στα ΜΜΕ, η προβολή των εθνικών ζητημάτων, με έμφαση στο «Μακεδονικό», ενώ συζητήθηκαν η αντικειμενικότητα, οι όροι πρόσληψης της πληροφορίας, καθώς και ευρύτερα οι προκλήσεις που θέτει στη δημοκρατία η ψηφιακή εποχή. Στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε, γνωστοί δημοσιογράφοι αντάλλαξαν απόψεις για τα κρίσιμα διακυβεύματα που αντιμετωπίζουν κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, όπως ζητήματα λογοκρισίας, αυτολογοκρισίας και δεοντολογίας.

Την τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, προσεγγίστηκε το φαινόμενο των fake news και της λεγόμενης μετα-αλήθειας στο πλαίσιο του πολιτικού ανταγωνισμού και της μετανεωτερικότητας. Παράλληλα, επισημάνθηκε το δημοκρατικό έλλειμμα που συνεπάγεται για την ενημέρωση η κατίσχυση του νεοφιλελευθερισμού σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης και οικονομικής/πολιτισμικής κρίσης, καθώς και η μονοπωλιακή συγκέντρωση των Μέσων από ολιγάρχες σε διαπλοκή με την πολιτική εξουσία. Στον τρίτο κύκλο συζήτησης, με τον οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου, μάχιμοι δημοσιογράφοι και ερευνητές αναφέρθηκαν, μέσα από εμπειρικά παραδείγματα, στις κατακλυσμιαίες αλλαγές που συνεπιφέρουν τα νέα μέσα, το διαδίκτυο και η ψηφιακή τεχνολογία στην παραγωγή, τη διάχυση και την πρόσληψη της πληροφορίας, καθώς και στις διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά που έχει ο κριτικός (λογοτεχνικός) λόγος, τόσο στα λεγόμενα παραδοσιακά μέσα, όσο και στα ψηφιακά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νίκος Βούτσης, τίμησε με την παρουσία του το συνέδριο και τις τρεις ημέρες της διεξαγωγής του, συμμετέχοντας ενεργά στις συζητήσεις με παρεμβάσεις καίριου πολιτικού ενδιαφέροντος. Παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κώστας Αθανασίου, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής κ. Νίκη Μαρωνίτη, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος, καθώς και εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τα πρακτικά του συνεδρίου πρόκειται να εκδοθούν μέσα στο 2019 από το Ίδρυμα της Βουλής, ενώ μόλις πριν από δύο μέρες κυκλοφόρησε ο τόμος Τέχνη και Δημοκρατία με τις συζητήσεις και τις παρεμβάσεις του περσινού, ομότιτλου συνεδρίου.

????????????????????????????????????

 

Περισσότερα Άρθρα

Ενισχύεται η αντιπυρική προστασία στα Γεράνεια Όρη

Δύο νέες ανοιχτές μεταλλικές υδατοδεξαμενές ανοικτού τύπου για την ενίσχυση της πυροπροστασίας του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων εγκαταστάθηκαν στις περιοχές Άγιος Νικόλαος και Άγιος Γεώργιος, στους Αγίους Θεοδώρους ενώ το επόμενο διάστημα, αναμένεται να τοποθετηθεί ακόμη μία δεξαμενή στο Λουτράκι. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις (3) μεταλλικές κυλινδρικές δεξαμενές αποθήκευσης νερού, για […]

WordPress Ads