33 °C Argos, GR
25 Ιουνίου 2024

Γιάννης Ανδριανός: «Η ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία τελειώνει εδώ»(video)

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, στην ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή του Προϋπολογισμού του 2019, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Συζητάμε σήμερα ακόμη έναν προϋπολογισμό που δεν άπαντά στα προβλήματα και τις ανάγκες της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας. Έναν προϋπολογισμό αντιπαραγωγικό και αντικοινωνικό, που αναπαράγει αντί να επιλύει τις ιδεοληπτικές εμμονές και τις δομικές στρεβλώσεις που κρατούν την Ελλάδα χαμηλά.

Συζητάμε έναν προϋπολογισμό που ως βασικούς άξονες έχει για μια ακόμη φορά την υπερφορολόγηση και τα υπερπλεονάσματα. Ο Έλληνας αδυνατεί να πληρώσει πλέον τους φόρους. Μόνο το Σεπτέμβρη 513 εκατομμύρια αυξήθηκαν οι οφειλές από ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος που δεν καταβλήθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους. 510.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Τρία χρόνια τώρα, η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει, ή ακόμη χειρότερα, το έχει συνειδητοποιήσει αλλά κλείνει τα μάτια, την ανάγκη για την ουσιαστική απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της πατρίδας μας.

Οι ίδιοι ομολογούν κυνικά πως η στοχοποίηση της μεσαίας τάξης αποτελούσε συνειδητή επιλογή τους στρατηγικού χαρακτήρα.

Σήμερα, η μεσαία τάξη είναι ρημαγμένη, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν γονατίσει από τους φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις, ο ιδιωτικός τομέας δεν δημιουργεί κανονικές θέσεις εργασίας, παρά μόνο ημιαπασχόλησης με μισθούς πείνας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δίνουν καθημερινά άνιση μάχη επιβίωσης – ακόμη και τον παράλογο φόρο στο κρασί χρειάστηκε να περάσουν τρία ολόκληρα χρόνια για να τον πάρετε πίσω- οι άνεργοι νέοι, οι άνεργες γυναίκες, οι άνεργοι μεγαλύτερης ηλικίας δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την πολιτική σας.

Αντί ο ρυθμός ανάπτυξης μιας οικονομίας συμπιεσμένης επί τόσα χρόνια να τρέχει, για μια ακόμη φορά εσείς οι ίδιοι προβλέπετε στο κείμενο του προϋπολογισμού ανάπτυξη μικρότερη από το ποσοστό που υπερπλεονάσματος το οποίο εσείς υπογράψατε.

Και ποια είναι η πολιτική σας για την ανατροπή αυτής της κατάστασης; Συνεχίζετε την υπερφορολόγιση και μειώνετε κατά 550 εκατομμύρια ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Δαπανών.

Δεν δίνετε κίνητρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δεν δίνετε κίνητρα για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν πραγματικές, βιώσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας που θα διευρύνουν μεταξύ άλλων και τη φορολογική βάση.

Κάνετε όμως και κάτι ακόμη πιο καταστροφικό. Βαφτίζετε «κοινωνική πολιτική» τον εγκλωβισμό των νοικοκυρών στη φτώχεια. Φτωχοποιείτε τους Έλληνες, τους εγκλωβίζετε με την πολιτική σας στη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, και μετά τους δίνετε ως επίδομα με το ένα χέρι ελάχιστα από τα πολλαπλάσια τα οποία εσείς αφαιρέσατε με το άλλο. Εσείς που προεκλογικά είχατε κάνει σημαία σας την αξιοπρέπεια, δημιουργείτε τώρα στρατιές εξαρτημένων από σποραδικά επιδόματα.

Και βεβαίως, αυτό που πρέπει να τονίσουμε με τις συντάξεις και τις επιβαρύνσεις είναι το γεγονός ότι εσείς υπογράψατε κι εσείς ψηφίσατε το μέτρο της περικοπής. Κι έρχεστε λοιπόν τώρα να μας πείτε και να πανηγυρίσετε ότι ακυρώνετε το μέτρο που εσείς φέρατε και εμείς δεν το ψηφίσαμε.

Εξαιτίας αυτής της αλλοπρόσαλλης πολιτικής σας καταστρέψατε ό,τι με βαριές θυσίες είχε πετύχει η χώρα μέχρι και τις αρχές του 2015, έρχεστε να μας πείτε ότι τώρα με αυτή την πολιτική την επιδοματική λύνετε το πρόβλημα.

Ακόμη και στην παιδεία, το ισχυρότερο εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής κινητικότητας, επιλέξατε να προωθήσετε την ήσσονα προσπάθεια και την ισοπέδωση προς τα κάτω, καθηλώσατε την επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση, δεν αξιοποιήσατε σωστά το θεσμικό εργαλείο της μαθητείας που πραγματικά αν είχε λειτουργήσει σωστά και στο εύρος που έπρεπε θα έδινε μια σημαντική ώθηση σ’ αυτό τον τομέα, και είδαμε να απομακρύνεται ο αρμόδιος Υπουργός που είχε επιφορτιστεί με την επαγγελματική εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια. Αν ήταν λοιπόν επιτυχημένη αυτή η πολιτική σ’ αυτό τον τομέα, γιατί να απομακρύνεται ο αρμόδιος Υπουργός; Στηρίζετε δυστυχώς, κι έχετε αποφασίσει  και το βλέπουμε σε όλο το εύρος την ανομία στα ελληνικά πανεπιστήμια. Κι εδώ δυστυχώς υπονομεύετε μια σημαντική αλλαγή που έπρεπε να γίνει στο Σύνταγμα, για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Μια αλλαγή ώριμη που δυστυχώς ακόμα και σήμερα, όταν βλέπουμε τι έχει γίνει με την εκπαίδευση και την παιδεία σε άλλες χώρες, εμείς αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα και δεν βλέπουμε ούτε το παράδειγμα της Κύπρου.

Πλέον, ακόμη κι εσείς οι ίδιοι αντιλαμβάνεστε πως το μείγμα της πολιτικής που εφαρμόζετε είναι αδιέξοδο. Εφαρμόζετε αυτή την πολιτική από ιδεοληψία και με μόνο στόχο όχι την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά την αξιοποίηση της απροκάλυπτης προσοδοθηρίας για τον περιορισμό της επερχόμενης βαριάς ήττας σας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Πλέον, ακόμη και όσοι ποτέ στο παρελθόν δεν βρέθηκαν κοντά στη Νέα Δημοκρατία και τις θέσεις μας, συνειδητοποιούν σήμερα την ανάγκη για μια ριζικά διαφορετική πολιτική.

Μια πολιτική που έχει ως άξονα τις αλλαγές που χρειάζεται η παιδεία, τη δραστική μείωση της φορολογίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τον εξορθολογισμό του κράτους και των αναγκών του, την αποφασιστική εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, γιατί επιτέλους είναι ντροπή να κατατάσσεται η Ελλάδα τελευταία μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και των Βαλκανίων σε όλους τους κρίσιμους διεθνείς δείκτες, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με την αξιοποίηση των διαθέσιμων προς τούτο εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων, την άρση των συνεπειών των κεφαλαιακών ελέγχων και του αποκλεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, και την ουσιαστική στήριξη των Ελλήνων που δοκιμάζονται από την κρίση με πραγματικά κριτήρια και έμφαση στην αποτελεσματικότητα και όχι με μικροκομματικές στοχεύσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που εισάγει η σημερινή κυβέρνηση. Η ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία τελειώνει εδώ.

Η Νέα Δημοκρατία, με την εμπιστοσύνη και την στήριξη των Ελλήνων, με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις στα βαθιά και έντονα προβλήματα της πατρίδας μας, με εθνική υπευθυνότητα, γνώση και βούληση, σύντομα θα αναλάβει το έργο να σηκώσει ξανά την Ελλάδα ψηλά».

Περισσότερα Άρθρα

Γ. Μανιάτης: «Μπράβο στην Κύπρο για το θησαυρό φυσικού αερίου – Ντροπή στον Α. Τσίπρα – Η Ελλάδα κοιμάται»

Ο Βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ, καθ. Γ. Μανιάτης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ποσότητα 5-8 δις κυβ. μέτρα ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ από τον ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil.  Μπράβο στην Κύπρο για την ανακάλυψη του μεγαλύτερου από τα 3 κοιτάσματα της Κυπριακής ΑΟΖ. Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως «καταπληκτικό» κι εξέφρασε […]

WordPress Ads