30 °C Argos, GR
19 Ιουνίου 2024

«Από το Κουτσοπόδι στην κορυφή του κόσμου»

Η συναρπαστική ιστορία του μεγάλου αθλητή και ευεργέτη Τζίμ Λόντου.

Με πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνική Μέριμνα & Αθλητισμός κας Ελένης Σιδέρη Σαρρή, θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα ένα αφιέρωμα για τον σπουδαίο αυτό αθλητή αλλά και άνθρωπο,τον σπουδαίο συμπατριώτη μας. Αυτό στο πλαίσιο των αφιερωμάτων για τις σπουδαίες προσωπικότητες της αθλητικής ιστορίας μας.

Ο Σούπερ σταρ της πάλης Τζιμ Λόντος (Jim Londos) γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1897 στο Κουτσοπόδι του Δήμου Άργους Μυκηνών. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χριστόφορος Θεοφίλου και ήταν το μικρότερο από τα 13 παιδιά της οικογένειάς του.
Ο Τζιμ Λόντος, προσωνύμιο που του δόθηκε από τον αθλητικογράφο Ρόσκο Φόσετ, έπειτα από νίκη του στην αρένα Λονδίνο (London) του Πόρτλαντ, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους παλαιστές της παγκόσμιας αθλητικής ιστορίας, ενώ ήταν και ένας από τους πρωτεργάτες τους είδους της πάλης που αργότερα έγινε γνωστό διεθνώς ως κατς.  Δεκάδες χιλιάδες κόσμου συνέρεαν σε κάθε αγώνα του για να παρακολουθήσουν τα κατορθώματά του και να απολαύσουν τις θεαματικές λαβές και τα «αεροπλανικά» κόλπα του.
Το ονομαζόμενο «αεροπλανικό» κόλπο, η λαβή αυτή που έκανε διάσημο τον Λόντο, ήταν αποκλειστικά ένα δικό του δημιούργημα. Οι διαδοχικές του νίκες στις διεθνείς παλαίστρες σε εποχές που οι ελληνικές διακρίσεις ήταν περιορισμένες, ενίσχυσαν μοναδικά το εθνικό γόητρο της Ελλάδας.

Η πορεία του στα ρινγκ υπήρξε λαμπρή. Αλλά και ο ίδιος υπήρξε γενναιόδωρος, προσφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά για τα ελληνόπουλα που έμειναν ορφανά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την 6η Ιουνίου του έτους 1930 προκάλεσε σε αγώνα στην Αμερική τον τότε παγκόσμιο πρωτοπαλαιστή Ντικ Σίκατ (Dick Shikat), τον οποίο και κατανίκησε λαμβάνοντας ταυτόχρονα τον τίτλο του παγκόσμιου πρωτοπαλαιστή βαρέων βαρών της National Wrestling Association
Την 10η Αυγούστου του έτους 1937 νίκησε στο Παρίσι τον διεκδικητή του τίτλου Πολωνό Κάρολ Νόβινα Ζμπίσκο .
Την 18η Νοεμβρίου του έτους 1938 αναδεικνύεται παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών (World heavyweight championship) λαμβάνοντας την περίφημη χρυσή και αδαμαντοποίκιλτη ζώνη.

Το έτος 1939 ο Λόντος παντρεύτηκε την αθλήτρια Αρβα Ρουχονάιτ, πρωταθλήτρια ανεμοπορίας, με την οποία απέκτησε τρεις κόρες. Διατήρησε τον τίτλο του ως το 1946, που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Σε αυτά τα συναρπαστικά 16 έτη προσέφερε χαρά και θέαμα σε όλη την υφήλιο, έδωσε 2.500 αγώνες ενώ ηττήθηκε σε λιγότερους από δέκα!
Ο Τζιμ Λόντος πέθανε στην Καλιφόρνια τον Αυγούστο του έτους 1975 από ανακοπή καρδιάς. Το όνομα του γράφτηκε με χρυσά γράμματα στις σελίδες του παγκόσμιου αθλητικού γίγνεσθαι.

Η ένδοξη πορεία του όχι μόνο δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του αλλά τον έκανε ακόμα πιο Έλληνα και οι ευεργεσίες του έγραψαν τη δική τους ιστορία και υπήρξαν καθοριστικές στον τόπο μας, ως προς τη δημιουργία αθλητικών χώρων., αναδεικνύοντας τον Άνθρωπο Λόντο που αγαπούσε ιδιαίτερα την πατρίδα και τους ανθρώπους της και δεν ξέχασε ποτέ, δικαιώνοντας την ελληνική ψυχή.
Ο Τζιμ Λόντος άλλωστε έφυγε από τον κόσμο ως η απόλυτη ενσάρκωση της ελληνικής ψυχής .

 

Περισσότερα Άρθρα

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και τον σχολικό εκφοβισμό

O Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Τρίπολης σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και τον σχολικό εκφοβισμό (bullying) . Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον εξωτερικό χώρο του Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Άστρους την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00. […]

Ο καιρός σήμερα

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠEMΠTH 16-07-2020 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Στα νησιά του Ιονίου, τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες με βελτίωση από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ […]

WordPress Ads