29 °C Argos, GR
22 Ιουλίου 2024

Απροστάτευτο και αφημένο στην τύχη του το οικοσύστημα της Νέδας

Επερώτηση

Απροστάτευτο και αφημένο στην τύχη του το οικοσύστημα της Νέδας καταγγέλλει  η  Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας  «Ο Επικούρειος Απόλλων»

κ. Πρόεδρε κ. Περιφερειάρχη,

Καταθέτουμε  ως επερώτηση την ανακοίνωση «Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας  «Ο Επικούρειος Απόλλων»  η  οποία αφού τονίζει ότι :

«…Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  29η εξερεύνηση της Νέδας, που έγινε το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιουλίου 2021, από τις πηγές έως τους καταρράχτες στα Πλατάνια.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ», συγχαίρει τους πεζοπόρους και όλους τους φίλους της Νέδας, που για 29 συνεχή χρόνια, αγωνίζονται για την προβολή και την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος.

Όμως το μοναδικό οικοσύστημα της Νέδας αντί να προστατευθεί και να αποτελέσει πηγή ανάπτυξης για Μεσσηνία και Ηλεία, έχει αφεθεί στην τύχη του:

Α) Δεν έχει γίνει τίποτα για μονοπάτι στις όχθες της Νέδας

Το μονοπάτι στις όχθες της Νέδας, θα κάνει το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο.

Είναι απαραίτητο να γίνει ένα μονοπάτι στις όχθες της Νέδας, προκειμένου να είναι το ποτάμι επισκέψιμο όλο το χρόνο και προσβάσιμο σε όλους. Το μονοπάτι δεν πρέπει να κάνει την παραμικρή ζημιά στο περιβάλλον, γιαυτό έχουμε προτείνει να καθαριστούν τα παλιά μονοπάτια και τα μυλαύλακα και να συνδεθούν μεταξύ τους

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και οι Δήμοι Οιχαλίας και Τριφυλίας, παρά το ότι υπάρχει μελέτη από το 2010, δεν κάνουν τίποτα.

Β) Μελέτες που κόστισαν 600.000 ευρώ, για την περιοχή Νέδας, βρίσκονται 10 χρόνια στις αποθήκες της Αναπτυξιακής Μεσσηνίας.

Πριν 10 χρόνια και πλέον, η Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, , εκπόνησε πολλές μελέτες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η Σύνταξη σχεδίου δράσεων βελτίωσης-ανάδειξης- σήμανσης δικτύου μονοπατιών περιοχής Νέδας Μεσσηνίας-Έργα αναψυχής, η Σύνταξη σχεδίων δράσεις τριών κέντρων ενημέρωσης(Καρυές- Βασιλικό-Στάσιμο), η Σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων ανάπλασης των 9 σημαντικότερων δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής Νέδας Μεσσηνίας. η Σύνταξη οριστικών σχεδίων ανάπλασης κεντρικών χώρων 3 χωριών περιοχής Νέδας.

Οι μελέτες αυτές κόστους 600.000 ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν από την Περιφέρεια και τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας, ούτε προτάθηκαν σε κάποιο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα.

Γ) Τα πλατάνια της Νέδας θα χαθούν, αν δεν γίνουν ενέργειες

Σε πολλά σημεία του ποταμού, κυρίως εκεί που υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα,  αρχίζουν να ξεραίνονται τα πλατάνια. Επειδή είναι στην αρχή προλαβαίνουμε να σώσουμε τα πλατάνια της Νέδας. Καλούμε το Δασαρχείο να κάνει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας να παρέμβουν και να βοηθήσουν (με προγραμματική σύμβαση να χρηματοδοτήσουν η δράση).

Δ) Οι δρόμοι πρόσβασης στο ποτάμι είναι σε κακή κατάσταση

Ενδεικτικά, ο χωματόδρομος που οδηγεί στους καταρράκτες είναι σε κακή  κατάσταση, παρότι περνούν χιλιάδες επισκέπτες, το ίδιο και ο χωματόδρομος που οδηγεί στο πετρογέφυρο στο Κούβελα-Μαυρομμάτι, έχει χρόνια να καθαριστεί, αν και είναι σημείο που ξεκινούν πολλοί ορειβατικοί Σύλλογοι και οδηγεί σε ένα υπέροχο πλατανεώνα.

Ε) Τα πέτρινα γεφύρια  της Νέδας,  κινδυνεύουν να γκρεμισθούν

Σήμερα στο ποτάμι της Νέδας υπάρχουν 5 πέτρινα γεφύρια. Από αυτά τα 4 είναι στο Δήμο Οιχαλίας (τα δύο κοντά στο χωριό Νέδα, ένα στο δρόμο Κακαλέτρι-Πέτρα, και ένα στο χωριό Μαυρομμάτι) και 1 στο Δήμο Τριφυλίας (στο χωριό Πλατάνια).

Όλα τα γεφύρια στο ποτάμι της Νέδας έχουν ζημιές και πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη για την επισκευή τους..

Να απαγορευθεί η διέλευση τροχοφόρων στο πέτρινο μονότοξο γεφύρι στα Πλατάνια Το πέτρινο, μονότοξο γεφύρι στη Νέδα, πλησίον της Τοπικής Κοινότητας Πλατάνια, της δημοτικής ενότητας Αυλώνα του Δήμου Τριφυλίας έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν προτείνει την απαγόρευση διέλευσης τροχοφόρων .Ο Δήμος Τριφυλίας πρέπει άμεσα να σταματήσει την διέλευση τροχοφόρων στο γεφύρι.

ΣΤ) Έγινε παρέμβαση στο πέτρινο γεφύρι στα Πλατάνια, χωρίς μελέτη?? 

Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι κοντά στους καταρράκτες έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο με το ΦΕΚ1902/Β/22.12.2004. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι έγιναν τελευταία σημαντικές παρεμβάσεις στο γεφύρι,  εντελώς πρόχειρες και μάθαμε ότι έγιναν  χωρίς να υπάρχει μελέτη. Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας «Ο ΕΠΙΚΟΥΡΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ», καλεί τους φίλους της Νέδας, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες της περιοχής να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού οικοσυστήματος της Νέδας

Για την Ομοσπονδία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Καράμπελας Κώστας»

Κύριε Περιφερειάρχη

Με  βάση όλες αυτές τις σημαντικές παρατηρήσεις και  προτάσεις της «Της Ομοσπονδίας Συλλόγων Χωριών Ορεινής Μεσσηνίας  «Ο Επικούρειος Απόλλων», σας ρωτάμε:

Τι απαντάτε στις ανωτέρω παρατηρήσεις (Α,Β,Γ,Δ και Ε) της Ομοσπονδίας και  αν προτίθεστε να προχωρήσετε σε Προγραμματική Σύμβαση με τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας και πότε ώστε όλα όσα επισημαίνει και καταγγέλλει η Ομοσπονδία να διορθωθούν;

Επισημαίνουμε ότι το θέμα το είχαμε θέσει και πριν ένα χρόνο   και παρά τις υποσχέσεις δεν κάνατε τίποτα. Κάνετε όμως πχ  αρκετές Προγραμματικές Συμβάσεις  για αναπλάσεις πλατειών.

Οι επερωτώντες σύμβουλοι

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας

Περισσότερα Άρθρα

Δ. Καμπουράκης : Τρίτη κρίση δεν θ’ αντέξουμε

Τι ελπίζει η κυβέρνηση όταν βλέπει τα πράγματα λίγο πιο μακροπρόθεσμα; Ότι από το 2021 θα αρχίσει μια μέτρια ως ικανοποιητική ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία θα γίνει εκρηκτική το 2022. Ότι ο κόσμος τότε θα ξεχάσει τις κακουχίες του κορονοϊού, θα αποκτήσει πάλι ελπίδα και θα ξαναδώσει στον Κυριάκο την ευκαιρία να κυβερνήσει μέσα […]

Νεκρός 20χρονος ντελιβεράς στη Ραφήνα

Τροχαίο δυστύχημα είχε ένα νεαρό αγόρι που εργαζόταν σε πιτσαρία της Ραφήνας κάνοντας delivery, όταν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χτυπήθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να χάσει σχεδόν ακαριαία τη ζωή του. Το δυστύχημα έγινε περίπου στις 23.30 το βράδυ του Σαββάτου στην κάθοδο της Ραφήνας (Εθνικής Αντιστάσεως) στο ύψος της οδού Αθηνών. Ο […]

WordPress Ads