30 °C Argos, GR
14 Ιουλίου 2024

Έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας

Ως γιατροί εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την εξέλιξη της πανδημίας. Όμως εκφράζουμε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει.

Ενώ τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας δέχεται τεράστια πίεση, η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα για να το στηρίξει. Ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε κανένα μέτρο ενίσχυσης του ΕΣΥ, ούτε καν αυτά που είχε εξαγγείλει με στόμφο πριν δύο μήνες στη ΔΕΘ. Κανένα μέτρο δεν ακούσαμε για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου οι πολίτες συνωστίζονται, κανένα μέτρο για τα σχολεία. Μόνο αστειότητες, προτρέποντας τους εργαζόμενους να πηγαίνουν με τα πόδια στις δουλειές τους ή ότι δεν υφίσταται καμία διαφορά στη μεταδοτικότητα του covid εάν υπάρχουν 5, 25 ή 35 παιδιά στην ίδια τάξη.

Από τις κλίνες ΜΕΘ που εγκαινιάζει με τυμπανοκρουσίες η κυβέρνηση ελάχιστες μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας της δραματικής έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ οι μετακινήσεις προσωπικού για να στελεχωθούν αυτές οι κλίνες οδηγούν σε κατάρρευση άλλα Τμήματα. Και δεν είναι μόνον αυτό. Η κυβέρνηση εμφανίζει δυσανεξία στην εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα Νοσοκομεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε νοσηλευτήρια αποκλειστικά περιστατικών covid, αφήνοντας σε διακινδύνευση ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Τέλος, ο περιορισμός -μέχρι πλήρους ουσιαστικά αναστολής- των τακτικών χειρουργείων με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, απειλεί ευθέως την υγεία χιλιάδων ασθενών.

Η προκλητική όσο και προσβλητική στάση που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε εκατοντάδες γιατρούς και νοσηλευτές που υπηρετούν στις ΤΟΜΥ, είναι ενδεικτική της κυβερνητικής τακτικής να απαξιώσει έναν πρωτοποριακό θεσμό, ο οποίος στηρίζει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τους πολίτες, ιδιαίτερα στις σημερινές περιστάσεις της πανδημίας. Ο θεσμός των ΤΟΜΥ δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να εγκαταλείψει τις εμμονές της και να τον επεκτείνει σε όλη την επικράτεια, στελεχώνοντας τις μονάδες με μόνιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Δυστυχώς, δε φαίνεται να υπάρχει από την κυβέρνηση έγνοια ούτε για τη στήριξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών. Απεναντίας, η στοργή της για τα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δεν κρύβεται, καθώς θεσπίζει διπλάσια νοσήλια και μειώνει τις προδιαγραφές δημιουργίας νέων κλινών ΜΕΘ κάτω από τα επίπεδα ασφαλούς λειτουργίας.

Έχουμε εδραιωμένη άποψη πως πρέπει να υπάρξει άμεση επίταξη όλων των απαραίτητων κλινών ιδιωτικών νοσηλευτηρίων με όρους δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να υπάρξει άμεση συνταγογράφηση των τεστ. Πρέπει να στηριχτούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, ώστε να κρατήσουν σε λειτουργία τα ιατρεία τους με όρους ασφάλειας.

Πρέπει να ενισχυθούν οι ιατροί του ΕΣΥ, όχι με χειροκροτήματα, αλλά μισθολογικά και φορολογικά. Αντί αυτών η κυβέρνηση ούτε την εισφορά αλληλεγγύης των ιατρών ΕΣΥ δε μείωσε. Κυρίως όμως απαιτείται, έστω την ύστατη ώρα, να στελεχωθεί το ΕΣΥ με προσωπικό προκειμένου να μπορέσει να μείνει όρθιο και να περιθάλψει τους πολίτες.

Τέλος, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν επιτρέπεται να μετατραπεί σε παρακολούθημα της κυβέρνησης, παρέχοντας κάλυψη στις αστοχίες και νεοφιλελεύθερες επιλογές της. Οφείλει να ενημερώνει γιατρούς και πολίτες με τεκμηρίωση και διαφάνεια για τις αποφάσεις της και ν΄ αποφεύγει κάθε σκιά πως υφίστανται συγκρουόμενα συμφέροντα ορισμένων εκ των μελών της ή ότι ορισμένα μέλη της λειτουργούν δημοσίως ως “πλυντήριο” των κυβερνητικών ευθυνών

Σε κάθε περίπτωση, εμείς ως μαχόμενοι γιατροί του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να περιθάλψουμε τους ασθενείς και να μειώσουμε τις ολέθριες συνέπειες της πανδημίας. Προσπαθώντας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, να μείνει η κοινωνία υγιής σωματικά και εναργής πνευματικά στις μέρες που έρχονται!

Περισσότερα Άρθρα

Σύλλογος Εστίασης Ναυπλίου: Ενημέρωση για το «κούρεμα» ενοικίων του Απριλίου

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος “ΤΟ ΑΝΑΠΛΙ” σε συνεργασία με το ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε. και τον Πρόεδρό του Γρηγόριο Τσαπατσάρη, σας ενημερώνει τα εξής κάτωθι: ΘΕΜΑ: «ΚΟΥΡΕΜΑ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΠΡΙΛΙΟ» Ανακοινώνουμε σε όλους τους Αγαπητούς Συναδέλφους και μέλη, επίσης και σε όλους τους επιχειρηματίες, ότι ΗΔΗ η κυβέρνηση σχεδιάζει την Απαλλαγή του ενοικίου και […]

WordPress Ads