29 °C Argos, GR
22 Ιουλίου 2024

Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ναυτιλίας έτους 2020

Kάθε χρόνο , κατά το μήνα Σεπτέμβριο, έχει καθιερωθεί από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας , η οποία για το τρέχον έτος θα πραγματοποιηθεί την 24η Σεπτεμβρίου 2020 , ημέρα Πέμπτη και με θέμα : «Βιώσιμη Ναυτιλία για έναν Βιώσιμο Πλανήτη» (Sustainable Shipping for a Sustainable Planet).

Ως γνωστό ο Ναυτιλιακός Τομέας αποτελεί ζωτικό κρίκο της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς είναι ο μοναδικός πραγματικά αξιόπιστος και οικονομικά συμφέρων μαζικός τρόπος μεταφοράς ενέργειας , πρώτων υλών, τροφίμων και βιομηχανικών προϊόντων, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην αειφόρο ανάπτυξη.

Η συνθήκη που ιδρύει το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (International Maritime OrganizationIMO) υιοθετήθηκε στη Γενεύη το 1948 και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 1959. Το κύριο καθήκον του IMO ήταν να αναπτύξει και να διατηρήσει ένα περιεκτικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη ναυτιλία, το οποίο περιλαμβάνει την ασφάλεια ναυσιπλοΐας, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα, τη ναυτική ασφάλεια, νομικά ζητήματα, τεχνική συνεργασία και την αποδοτικότητα της ναυτιλίας.

Σήμερα ο IMO είναι ένας εξειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ, με 174 κράτη – μέλη και 3 συνδεδεμένα μέλη, με έδρα το Λονδίνο. Οι επιτροπές και υποεπιτροπές του IMO εργάζονται για την ενημέρωση της υπάρχουσας νομοθεσίας και την ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων κανονισμών με συναντήσεις με αντιπροσώπους των κρατών – μελών, καθώς και με κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το αποτέλεσμα του έργου του είναι οι διεθνείς συμβάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της ναυτιλίας παγκοσμίως. Σ’ αυτές τις συμβάσεις υπάρχουν μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη των ατυχημάτων, τα πρότυπα σχεδιασμού, καθώς και της κατασκευής εξοπλισμού, λειτουργίας κι επάνδρωσης των πλοίων. Οι πιο γνωστές είναι η SOLAS για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η MARPOL για την προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος και η STCW σχετικά με τα πρότυπα εκπαίδευσης των ναυτικών.

Ιδιαίτερα η Χώρα μας, τόπος με παράδοση στην εμπορική Ναυτιλία και στον τουρισμό, επιδεικνύει χαρακτηριστική ευαισθησία στον συγκεκριμένο τομέα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκρίνεται στο πνεύμα του εορτασμού . Το Υ.ΝΑ.Ν.Π. δια των αρμόδιων επιτελικών Υπηρεσίων (ΔΙ.Π.ΘΑ.Π.-Δ.Α.Ν., κ.α.) του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και των Λιμενικών Αρχών επιδεικνύοντας χαρακτηριστική ευαισθησία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκρίνεται στο πνεύμα του εορτασμού.

Εκ του Γραφείου Ασφάλειας Ναυσιπλοϊας
Λιμεναρχείου Ναυπλίου
Υποπλοίαρχος Λ.Σ. Ελευθέριος Ε. Γραμματάς

Περισσότερα Άρθρα

Ανδρέας Πουλάς: Φτάνει η υποκρισία για τη στήριξη του ΕΣΥ

«Με ικανοποίηση διαπιστώνω ότι όχι μόνο στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, ολοένα και περισσότερες φωνές υπερασπίζονται το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του, γιατρούς και νοσηλευτές, με αφορμή την μάχη που δίνουν κατά του κορονοϊού. Ως ένας άνθρωπος που υπηρέτησα το ΕΣΥ επί δεκαετίες στο Γ.Ν.Άργους, γνωρίζω πολύ καλά ότι ο αγώνας γιατρών και νοσηλευτών […]

Το Λιμεναρχείο Ναυπλίου για την “Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος”

Η 5η Ιουνίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) να εορτάζεται ως ¨Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος¨ με στόχο την ενημέρωση ,ευαισθητοποίηση ,εκπαίδευση και ενεργοποίηση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων των πολιτών. Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού σας αποστέλλεται Μήνυμα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ και ευελπιστούμε με τη […]

WordPress Ads