29 °C Argos, GR
25 Ιουλίου 2024

Γιώργος Γαβρήλος: Αντιδημοκρατικές οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην Αυτοδιοίκηση

Άρθρο του Γιώργου Γαβρήλου

Με επίκληση την «κυβερνησιμότητα» στους ΟΤΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε στην πράξη και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, την απλή αναλογική  ως σύστημα εκλογής και ανάδειξης των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων.

Ενίσχυσε τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη, δίνοντάς τους την πλειοψηφία από τον συνδυασμό τους, στα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής και με τη μεταφορά μιας σειράς αρμοδιοτήτων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων σ’ αυτές τις επιτροπές.

Η απόφαση αυτή από το κυβερνόν κόμμα της Ν.Δ. και από τους όποιους υποστηρικτές από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποδεικνύει:
Ότι δεν αναγνωρίζουν τίποτα από τα λάθη του παρελθόντος, που με καλπονοθευτικά πλειοψηφικά συστήματα η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρωταγωνίστησε στα σκάνδαλα και στη διαφθορά. Ότι είναι ανίκανοι να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα που απαιτούν σύνθεση, συναίνεση, όσμωση απόψεων, ανοχή στη διαφορετική άποψη και ουσιαστική σοβαρή συζήτηση επί των θεμάτων. Ότι παραμένουν οπαδοί της άποψης «ενός ανδρός αρχή», που δημιουργούνται χαρακτήρες «αυταρχικοί», «αναντικατάστατοι», «αλαζόνες» και διαμορφώνονται καθεστωτικές αντιλήψεις. Ότι ψεύδονται, όταν λένε ότι ενδιαφέρονται για την ενότητα του λαού, όταν μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που είναι η βάση της κοινωνίας, υποτιμούν και περιφρονούν τις άλλες απόψεις που εκφράζονται από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Η ΝΔ πάντα λειτουργούσε φοβικά και αντιμαχόταν τους  θεσμούς της αυτοδιοίκησης. Επιθυμούσε μία αδύναμη αυτοδιοίκηση σε ρόλο βραχίονα του κομματικού της κράτους και σε ρόλο εργαλείου αναπαραγωγής της εξουσίας της.  Σήμερα, κάνει ένα βήμα παραπέρα και  φαλκιδεύει τη νωπή λαϊκή εντολή και τη νομιμοποίηση των εκλεγμένων πολιτικών οργάνων της αυτοδιοίκησης. Σκοπός της κυβέρνησης ήταν η ακύρωση της απλής αναλογικής που ίσχυσε για την εκλογή των οργάνων της αυτοδιοίκησης και η αρπαγή της τοπικής εξουσίας από τα νόμιμα εκλεγμένα πολιτικά όργανα, όπως αυτά αναδείχθηκαν με την ψήφο του ελληνικού λαού στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Ο αυτοδιοικητικός κόσμος θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, που υποβαθμίζουν τους θεσμούς και υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Περισσότερα Άρθρα

Η συνάντηση του περιφερειάρχη με υπηρεσιακά στελέχη της Π.Ε. Αργολίδας

Με τους διευθυντές των υπηρεσιών της Π.Ε. Αργολίδας, στο Ναύπλιο, είχε συνάντηση ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το μεσημέρι, καθ’ οδόν προς το Κρανίδι. Στη συνάντηση, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Ιωάννη Μαλτέζου, κυριάρχησε το θέμα των κρουσμάτων κορονοϊού που εντοπίστηκαν τα προηγούμενα 24ωρα σε δομή φιλοξενίας προφύγων/μεταναστών, η οποία λειτουργεί στο Πόρτο Χέλι. Με την αφορμή […]

Επιστρέφει η κανονικότητα από σήμερα για τους εμβολιασμένους

Αλλάζει από σήμερα Σάββατο (9/10/2021) η καθημερινότητα όσων έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, καθώς θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα χωρίς τη χρήση μάσκας, σε χώρους εστίασης και διασκέδασης, οι οποίοι προορίζονται μόνο για εμβολιασμένους. Σε μικτούς χώρους, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον […]

WordPress Ads